Dżem z borówki amerykańskiej bez cukru – Przepis

Dżem z borówki amerykańskiej bez cukru – Przepis

Dżem z borówek bez cukru przepis na dżem borówkowy

Dżem może być zdrowy i smaczny – nawet wtedy, gdy nie dodajesz garści cukru! Owoce mają w sobie wystarczająco dużo cukru, by nadać mu przyjemny, słodki smak.

Poniżej znajdziesz prosty przepis na dżem z borówek amerykańskich bez cukru. Zwróć uwagę na ważne wskazówki, które są podane w każdym kroku. Dzięki temu unikniesz błędów i stworzysz pyszny dżem!

Znajdziesz też informację jak zadbać o to, by dżem był bezglutenowy. Dzięki temu osoby z celiakią oraz innymi chorobami odglutenowymi będą mogły bezpiecznie spożywać ten dżem. Do dzieła!

Potrzebne składniki:

  • 2kg dojrzałych borówek amerykańskich
  • Sok 1 cytryny
  • Opakowanie pektyn (25-30g wystarcza na 2kg owoców) (nie żaden Żelfix czy Dżemix, bo to prawie sam cukier!)
  • Szczypta soli

Gotujemy dżem borówkowy bez cukru!

Krok 1 – Dokładnie umyj owoce. Wrzuć je do garnka. Dodaj sok z cytryny oraz szczyptę soli.

Gotowanie trwa przez 30-60 minut. Trzeba to robić z wyczuciem, by nie przypalić owoców. Powinny się one dusić pod przykrywką, aż rozpadną się i wypuszczą sok. Co jakiś czas przemieszaj gotujące się owoce.

Każdy lubi dżem w innej formie, dlatego gotuj owoce tak długo, aż uzyskasz masę, która dla Ciebie będzie najbardziej atrakcyjna. Im dłużej gotujesz, tym owoce bardziej się rozpadną i staną żelową masą.

 

Krok 2 – Czas dodać pektyny, aby dżem stał się bardziej żelowy. Ważne, aby nie dodawać żadnych Żelfixów, Dżemixów czy innych świetnie brzmiących dodatków do przetworów.

Te produkty mają w sobie ogromne ilości cukru. A dla Ciebie ważne jest to, by dżem był bez cukru.

Gdzie znaleźć pektyny bez cukru? Jakich użyć? Polecam markę Celiko. Tworzą oni bezpieczne produkty bezglutenowe, stąd gwarancja bezpieczeństwa dla osób, które mają celiakię lub inne choroby odglutenowe (autor też jest w tym gronie).

Pektyny od Celiko, to 100% pektyn bez dodatku cukru. Mają oni także certyfikat, że produkt jest w 100% bezglutenowy! Są one najłatwiejsze do zdobycia, bo znajdziesz je na pewno w Auchanie czy Kauflandzie.

dżem bez cukru przepis pektyny bezglutenowe bez cukru przetwory

Jak stosować pektyny przy wyrobie dżemu bez cukru? Są na to dwa sposoby:

Opcja pierwsza – dodajesz pektyny na początku wraz ze wszystkimi składnikami lub w trakcie gotowania. Po prostu wsypujesz proszek z opakowania i dokładnie mieszasz.

Ale ważne jest to, by wszystko dokładnie rozmieszać, bo mogą zrobić się grudki!

Opcja druga – jest podobna do zagęszczania sosu mąką. Zbierasz sok z owoców, który pojawił się podczas gotowania. Gdy masz mniej więcej pół szklanki, dodajesz pektyny i dokładnie mieszasz, by nie zrobiły się grudki

Gotowy roztwór wlewasz do garnka z owocami. Wszystko dokładnie mieszasz i gotujesz jeszcze przez kilka minut. Gdy uzyskasz masę, która jest żelowata, dżem jest gotowy.

Jeśli dżem z borówek bez cukru nie jest dość słodki...

Borówki mają w sobie trochę cukru. Jednak może to być dla Ciebie zbyt mało, by cieszyć się smakiem tego przetworu.

Co zrobić, gdy dżem bez cukru nie jest wystarczająco słodki… ale nie chcesz dodawać cukru?

Możesz dodać dobre zamienniki cukru. Jednym z nich jest ksylitol. Kolejna opcja to erytrytol. Musisz eksperymentować z ilością tych słodziw. Tylko wtedy znajdziesz poziom, który da Ci pożądany przez Ciebie smak.

Absolutnie nie dodawaj miodu, fruktozy, glukozy czy syropów (z daktyli, agawy itd.). One są w zasadzie tym samym co cukier biały.

Dżem z borówki amerykańskiej bez cukru przepis

Czy pasteryzować dżem bez cukru?

Gdy dżem jest ugotowany, przychodzi czas na pasteryzację. To jest bardzo ważny element w przygotowaniu dżemu bez cukru! Dlaczego? Bo w zwykłym dżemie masz mnóstwo cukru. Jest on świetnym konserwantem i wydłuża życie produktów.

Kiedy brakuje cukru, skraca się też żywotność produktu. Stąd koniecznie musisz wrzucić go do słoików i zapasteryzować. Dzięki temu możesz schować słoiki w piwnicy i cieszyć się swoimi przetworami nawet po wielu tygodniach.

Pasteryzujemy dżem z borówek amerykańskich bez cukru!

Jest kilka możliwości pasteryzacji produktów:

1. Gorący dżem, zaraz po ugotowaniu wkładasz do słoików. Zakręcasz i odwracasz do góry nogami. Najlepiej przykryć kocem, pierzyną, by jak najdłużej zachował ciepło. Zostawiasz aż do ostygnięcia.

Jest to najszybsza metoda, ale nie gwarantuje skuteczności. Niektóre słoiki mogą pozostać niezapasteryzowane.

2. Opcja druga, to najlepsza i najpopularniejsza metoda pasteryzacji. Dżem wkładasz do słoików i zakręcasz. Te wkładasz do garnka i zalewasz wodą do ok. 2/3 wysokości. Nie układaj słoików piętrowo!

Uwaga! Warto położyć ścierkę kuchenną na samo dno garnka (materiałową, nie sztuczną). Dopiero na niej układasz słoiki. Dlaczego? Bo woda będzie się gotować i słoiki będą podskakiwać. Mogą się stłuc, a to chroni jest przed rozbiciem.

3. Trzecia metoda, to pasteryzacja „na sucho”. Tą metodą nie wolno pasteryzować słoików wekowych!

Gotowe słoiki, wypełnione dżemem i zakręcone, stawiasz na blaszce i wkładasz do piekarnika.

Jeśli słoiki są ciepłe, to wkładasz je do nagrzanego piekarnika. Zimne słoiki wkładasz do zimnego piekarnika i dopiero wtedy włączasz grzanie.

Pasteryzujesz przez ok. 30 minut w temperaturze 100-130 st. C. Po tym czasie wyłączasz piekarnik i pozwalasz by słoiki powoli ostygły w piekarniku. Jeżeli masz ich dużo, to po prostu wyjmij je, włóż w koc i zostaw do ostygnięcia, a do piekarnika wkładaj kolejne partie słoików.

 

Gotowe! Zapasteryzowane słoiki są bezpieczne. Teraz możesz je schować i w zimowym sezonie cieszyć się smakiem zdrowego dżemu z borówek amerykańskich bez dodatku cukru!

Dżem bez cukru – inne owoce

Ten przepis możesz wykorzystać do zrobienia innych dżemów bez cukru np. z truskawek, malin czy jerzyn. Pamiętaj, by owoce były dojrzałe, bo tylko wtedy dżemy będą miały smak.

Nie dodajesz słodzika, dlatego musisz bazować na naturalnej słodkości użytych owoców. I to jest w tym wszystkim najpiękniejsze!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *