Chlebek bananowy, to pyszna alternatywa dla zwykłego chleba ale też dobry i słodki zamiennik ciast. Jednak słodko, nie musi oznaczać, że znajdziesz tam kilogramy cukru – wręcz przeciwnie!
W tym przepisie dowiesz się jak przygotować chlebek bananowy bez cukru. Możesz zrobić też wersję bezglutenową, jeśli tylko zamienisz mąki. Wskakuj w fartuch i do dzieła!
Chlebek bananowy bez cukru – składniki:
Banany – 3 sztuki, dojrzałe
Mąka pełnoziarnista* – 1,5 szklanki
Kakao – 1 łyżeczka
Soda oczyszczona – 1 łyżeczka
Jajka – 1 sztuka
Proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
Oliwa z oliwek – 3 łyżeczki
Suszona żurawina – 1 garść (sprawdź czy ma cukier)
Gorzka czekolada – ok. 40 gram (2/5 tabliczki) (sprawdź czy ma cukier)
Cynamon – ½ łyżeczki
*Jeśli chcesz zrobić chlebek w wersji bezglutenowej, dodaj 1 szklankę mąki ryżowej pełnoziarnistej oraz ½ szklanki mąki owsianej bezglutenowej (możesz zmielić płatki owsiane bezglutenowe).
Pamiętaj też by pozostałe składniki nie zawierały glutenu, ani jego śladowych ilości.
Jak przygotować i upiec chlebek bananowy bez cukru?
Krok 1: Rozgnieć banany. Jajka roztrzep i połącz z bananami. Te dwa składniki zblenduj ze sobą.
Krok 2: Dodajesz kolejne składniki: mąka, soda, proszek do pieczenia, kakao, oliwę, żurawinę oraz cynamon.
Krok 3: Czekoladę kroisz na drobne kawałki (małe kosteczki). Dosypujesz do miski. Wszystkie te składniki dokładnie mieszasz aż uzyskasz gotową masę.
Krok 4: Chlebek najlepiej upiec w keksówce. Wyłóż ją papierem do pieczenia i masę wyłóż do formy.
Krok 5: Piekarnik nagrzej do 180st. bez termoobiegu. Piecz przez 30 minut.
Chlebek ten możesz bez problemu serwować jak ciasto bananowe bez cukru. Dla dzieci będzie zdrową wersją słodkiej przekąski. Dla dorosłych to świetna opcja, by zrzucić nieco kilogramów w mądry sposób – nie odstawiasz dobrych smakołyków, a wyrzucasz składnik, który tuczy – cukier.