Dżem truskawkowy bez cukru – przepis

Dżem truskawkowy bez cukru – przepis

dżem z truskawek bez cukru truskawki na zimę przetwory

Zastanawiasz się jak zrobić dżem truskawkowy bez cukru? Przetwory bez cukru są nawet łatwiejsze do zrobienia, niż te z cukrem… a na pewno tańsze!

Owoce mają w sobie wystarczająco dużo cukru, by nie musieć go dodawać. Słoiki bez problemu się zapasteryzują, dlatego bez problemu przygotujesz zdrowe truskawki na zimę bez cukru! Taki dżem bez cukru dla cukrzyków będzie idealny!

Znajdziesz też informację jak zadbać o to, by dżem był bezglutenowy. Dzięki temu osoby z celiakią oraz innymi chorobami z nietolerancją glutenu będą mogły skorzystać z tego przepisu.

Składniki na domowy dżem truskawkowy bez cukru:

  • 2kg dojrzałych truskawek
  • Sok z 1 cytryny
  • Pektyny Celiko (bezglutenowe z certyfikatem) – 1 opakowanie (25-30g wystarcza na 2kg owoców) (nie żaden Żelfix czy Dżemix, bo to prawie sam cukier!)
  • Szczypta soli
dżem z truskawek bez cukru truskawki na zimę przetwory

Jak – krok po kroku - zrobić dżem truskawkowy bez cukru?

Krok 1 – Umyj owoce. Wrzuć je do garnka. Dodaj sok z cytryny oraz szczyptę soli.

Gotuj owoce przez 30-60 minut. Mieszaj co jakiś czas. Możesz dodać odrobinę wody, jeśli będą się przypalać. Ale truskawki mają w sobie wystarczająco dużo wody więc nie przesadź.

Różne kuchenki – gazowe, elektryczne, idukcyjne – mają różne właściwości. Gotuj na średniej mocy i pilnuj, by owoce się nie przypaliły.

Owoce muszą pęknąć, a masa powinna stać się żelowa.

 

Krok 2 – Pektyny… UWAGA! Nie dodawaj żadnych Żelfixów, Dżemixów czy innych świetnie brzmiących dodatków do przetworów.

W tych produktach jest tak dużo cukru, że aż mdli człowieka na samą myśl. To jest przepis na dżem z truskawek bez cukru, dlatego zdabaj o to by go nie dodać przez przypadek.

Gdzie znaleźć pektyny bez cukru? Polecam markę Celiko. Tworzą oni bezpieczne produkty bezglutenowe, stąd gwarancja bezpieczeństwa dla osób, które mają celiakię lub inne choroby odglutenowe (autor też jest w tym gronie).

Pektyny od Celiko, to 100% pektyn bez dodatku cukru. Mają oni także certyfikat, że produkt jest w 100% bezglutenowy! Są one najłatwiejsze do zdobycia, bo znajdziesz je na pewno w Auchanie czy Kauflandzie, ale też w innych marketach.

Dodajemy pektyny do naszej konfitury truskawkowej bez cukru!

Możesz to zrobić na dwa sposoby. Pierwszy z nich, to po prostu wsypanie pektyn do garnka w którym gotują się truskawki. Jednak najlepiej to robić powoli, ciągle dokładnie mieszając, by nie zrobiły się grudki.

Druga możliwość wygląda jak zagęszczanie sosu np. do mięsa. Zbierasz sok, który wypłynął z owoców. Gdy masz już pół szklanki, wsypujesz tam pektyny i dokładnie mieszasz. Gotowy roztwór wlewasz do garnka i mieszasz.

dżem z truskawek bez cukru truskawki na zimę przetwory

Czy pasteryzować dżem bez cukru?

Kiedy masz już gotowy przetwór, koniecznie go zapasteryzuj. Cukier jest świetnym konserwantem, a dżem truskawkowy bez cukru będzie miał go 95% mniej niż ten z cukrem. Dlatego koniecznie trzeba zabezpieczyć go przed zepsuciem!

Przetwory bez cukru mają jednak wystarczająco dużo cukru z owoców, by móc je bez problemu zapasteryzować.

Konfitura z truskawek bez cukru - pasteryzacja

Jak zabezpieczyć dżem, by mieć słodkie truskawki na zimę bez cukru?

No. 1 – Gorący dżem, zaraz po ugotowaniu wkładasz do słoików. Zakręcasz i odwracasz do góry nogami. Najlepiej przykryć kocem, pierzyną, by jak najdłużej zachował ciepło. Zostawiasz aż do ostygnięcia.

Jest to najszybsza metoda, ale nie gwarantuje skuteczności. Niektóre słoiki mogą pozostać niezapasteryzowane.

No. 2 – Opcja druga, to najlepsza i najpopularniejsza metoda pasteryzacji. Dżem wkładasz do słoików i zakręcasz. Te wkładasz do garnka i zalewasz wodą do ok. 2/3 wysokości. Nie układaj słoików piętrowo!

Uwaga! Warto położyć ścierkę kuchenną na samo dno garnka (materiałową, nie sztuczną). Dopiero na niej układasz słoiki. Dlaczego? Bo woda będzie się gotować i słoiki będą podskakiwać. Mogą się stłuc, a to chroni jest przed rozbiciem.

No. 3 – Trzecia metoda, to pasteryzacja „na sucho”. Tą metodą nie wolno pasteryzować słoików wekowych!

Gotowe słoiki, wypełnione dżemem i zakręcone, stawiasz na blaszce i wkładasz do piekarnika.

Jeśli słoiki są ciepłe, to wkładasz je do nagrzanego piekarnika. Zimne słoiki wkładasz do zimnego piekarnika i dopiero wtedy włączasz grzanie.

Pasteryzujesz przez ok. 30 minut w temperaturze 100-130 st. C. Po tym czasie wyłączasz piekarnik i pozwalasz by słoiki powoli ostygły w piekarniku. Jeżeli masz ich dużo, to po prostu wyjmij je, włóż w koc i zostaw do ostygnięcia, a do piekarnika wkładaj kolejne partie słoików.

W taki sposób masz gotowe przetwory z truskawek bez cukru! Teraz schowaj je w chłodnym miejscu i ciesz się smakiem truskawek przez cały rok!

Dżem bez cukru – czy można zastosować przepis z innymi owocami?

Każdy owoc, który ma w sobie trochę cukru, może być przerobiony na dżem dokładnie tak, jak truskawki. Przetwory bez cukru są świetną alternatywą do zwykłych dżemów, które mają więcej cukru niż owoców! Zadbaj o zdrowie i przygotuj własne przetwory z domowych owoców!

dżem z truskawek bez cukru truskawki na zimę przetwory

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *