Ciastka owsiane bez cukru z bananem – przepis

Ciastka owsiane bez cukru z bananem – przepis

bananowe ciasteczka owsiane bez cukru przepisy fit bez glutenu słodycze bez cukru

Ciastka owsiane są nie tylko smaczne, ale i niezwykle proste do zrobienia… a ponadto bardzo zdrowe! Dlaczego by z tego nie skorzystać?

Znajdziesz tu przepis na przepyszne ciastka owsiane bez cukru z bananem. Bierz się do roboty, a za 30 minut na Twoim stole wyląduje apetyczna przekąska. Do dzieła!

Ciasteczka owsiane bez cukru – składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych górskich*
  • 2 jajka
  • 2 banany
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej*
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oleju kokosowego / masła
  • ¾ szklanki orzechów – grubo siekanych (włoskie, laskowe lub ziemne)
  • Pół szklanki rodzynek / żurawiny

*Opcja bezglutenowa – zamiast mąki pszennej dodaj mix mąk, np. MultiMix od firmy BezGluten. Ciastka mogą być bardziej kruche, bo to gluten nadaje masie większość lepkości. Pamiętaj też by płatki owsiane były bezglutenowe, a w dodatkach nie było „może zawierać gluten”.

Jak przygotować ciastka owsiane bez cukru?

Krok pierwszy, to rozgniecenie bananów. Muszą stać się lepką masą.

Kolejno dodaj jajka do miski z bananami. Wymieszaj oba składniki, aby dobrze się połączyły. Gdy to już gotowe dodaj kolejne składniki: płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną, olej oraz bakalie (rodzynki i orzechy). Wszystko dokładnie wymieszaj.

Piekarnik nagrzej do 190st. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wielkość ciastek dopasuj do własnego gustu. Najlepiej jeśli będą miały 6-10cm średnicy.

Ciastka owsiane bez cukru z bananem należy piec ok. 15-20 minut. Powinny zarumienić się na złoto.

Po upieczeniu blachę wyjąć i pozostawić ciastka do ostygnięcia.

Smacznego!

bananowe ciasteczka owsiane bez cukru przepisy fit bez glutenu słodycze bez cukru

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *