Ciasto marchewkowe bez cukru (oraz glutenu) – przepis

Ciasto marchewkowe bez cukru (oraz glutenu) – przepis

bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru glutenu przepis na ciastka marchewkowe fit

Natura sprawiła, że najlepszy przepis na ciasto marchewkowe, to właśnie ciasto marchewkowe bez cukru. Sama marchew ma w sobie sporo słodyczy, a gdy dodamy do tego smaczne, naturalne składniki, każdy kawałek będzie rozpływał się w Twoich ustach.

Ten przepis pokaże Ci, jak smacznie i mądrze stosować zdrowe zamienniki cukru. A dla wszystkich celiaków dobra wiadomość – to ciasto jest bezglutenowe! Do dzieła!

Składniki na ciasto marchewkowe bez cukru i glutenu

  • Marchewka – ok. 150g
  • Banany – 300g (3 sztuki)
  • Orzechy włoskie – 55g
  • Jajka – 4 sztuki
  • Olej kokosowy – 5 łyżek (50-60g)
  • Ksylitol – 40-50g
  • Mąka owsiana (*może być bezglutenowa) – 250g
  • Soda oczyszczona – niepełna łyżeczka (4g)
  • Proszek do pieczenia – niepełna łyżeczka (4g)
  • Cynamon – ½ łyżeczki

Jeśli pięć ostatnich dodatków będzie bezglutenowe, to ciasto będzie bezpieczne dla alergików i celiaków, którym szkodzi gluten.

bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru glutenu przepis na ciastka marchewkowe fit

Ciasto marchewkowe bez cukru – przepis krok po kroku

Krok 1: Przygotuj formę do pieczenia – keksówkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.

Krok 2: Marchew umyj, obierz. Na tarce o małych oczkach zetrzyj całą marchew.

Krok 3: Jajka wbij do miski. Ubij je za pomocą miksera na puszystą pianę. Nie oddzielaj żółtek od białek.

Krok 4: Gdy masa z jajek będzie gotowa, dodaj do niej wcześniej startą marchewkę oraz proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i ksylitol. Wymieszaj.

Krok 5: Czas roztopić olej kokosowy. Gdy będzie już w formie płynnej, dodaj go do pozostałych składników, ciągle mieszając masę w misce.

Krok 6: Obierz banany i rozgnieć je w osobnej misce na gładką masę. Gdy będzie gotowa, dodaj ją do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj.

Krok 7: Ostatni składnik, to mąka owsiana. Dodawaj ją stopniowo, cały czas mieszając masę, która jest w misce. Zadbaj o to, by nie zrobiły się grudki – masa musi być gładka. Jeżeli pojawią się grudki, to rozgniataj je łyżką, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę.

Krok 8: Do miski wrzuć posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj je z masą, by orzechy równomiernie się w niej rozłożyły.

WAŻNE: Warto przygotować składniki z kroków 5, 6, 7 i 8 jeszcze przed zmiksowaniem jajek i rozpoczęciem mieszania masy. Dzięki temu cały proces pójdzie sprawnie, a Ty za jednym zamachem przygotujesz całą masę.

Krok 9: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Gotową, gładką masę wylej do formy i włóż do nagrzanego piekarnika. Ciasto należy piec przez 60 minut.

Wierzch ciasta powinien być złocisty, ale kolor może być różny w zależności od zabarwienia marchewki. Niektóre są jasne, inne są bardzo pomarańczowe. Dlatego warto włożyć wykałaczkę i sprawdzić, czy ciasto jest suche. To będzie oznaczać, że jest w środku upieczone.

bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru glutenu przepis na ciastka marchewkowe fit

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *