Ciasto marchewkowe bez cukru (oraz glutenu) – przepis
Natura sprawiła, że najlepszy przepis na ciasto marchewkowe, to właśnie ciasto marchewkowe bez cukru. Sama marchew ma w sobie sporo słodyczy, a gdy dodamy do tego smaczne, naturalne składniki, każdy kawałek będzie rozpływał się w Twoich ustach.
Ten przepis pokaże Ci, jak smacznie i mądrze stosować zdrowe zamienniki cukru. A dla wszystkich celiaków dobra wiadomość – to ciasto jest bezglutenowe! Do dzieła!
Składniki na ciasto marchewkowe bez cukru i glutenu
- Marchewka – ok. 150g
- Banany – 300g (3 sztuki)
- Orzechy włoskie – 55g
- Jajka – 4 sztuki
- Olej kokosowy – 5 łyżek (50-60g)
- Ksylitol – 40-50g
- Mąka owsiana (*może być bezglutenowa) – 250g
- Soda oczyszczona – niepełna łyżeczka (4g)
- Proszek do pieczenia – niepełna łyżeczka (4g)
- Cynamon – ½ łyżeczki
Jeśli pięć ostatnich dodatków będzie bezglutenowe, to ciasto będzie bezpieczne dla alergików i celiaków, którym szkodzi gluten.
Ciasto marchewkowe bez cukru – przepis krok po kroku
Krok 1: Przygotuj formę do pieczenia – keksówkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia.
Krok 2: Marchew umyj, obierz. Na tarce o małych oczkach zetrzyj całą marchew.
Krok 3: Jajka wbij do miski. Ubij je za pomocą miksera na puszystą pianę. Nie oddzielaj żółtek od białek.
Krok 4: Gdy masa z jajek będzie gotowa, dodaj do niej wcześniej startą marchewkę oraz proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon i ksylitol. Wymieszaj.
Krok 5: Czas roztopić olej kokosowy. Gdy będzie już w formie płynnej, dodaj go do pozostałych składników, ciągle mieszając masę w misce.
Krok 6: Obierz banany i rozgnieć je w osobnej misce na gładką masę. Gdy będzie gotowa, dodaj ją do pozostałych składników i dokładnie wymieszaj.
Krok 7: Ostatni składnik, to mąka owsiana. Dodawaj ją stopniowo, cały czas mieszając masę, która jest w misce. Zadbaj o to, by nie zrobiły się grudki – masa musi być gładka. Jeżeli pojawią się grudki, to rozgniataj je łyżką, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę.
Krok 8: Do miski wrzuć posiekane orzechy włoskie. Wymieszaj je z masą, by orzechy równomiernie się w niej rozłożyły.
WAŻNE: Warto przygotować składniki z kroków 5, 6, 7 i 8 jeszcze przed zmiksowaniem jajek i rozpoczęciem mieszania masy. Dzięki temu cały proces pójdzie sprawnie, a Ty za jednym zamachem przygotujesz całą masę.
Krok 9: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Gotową, gładką masę wylej do formy i włóż do nagrzanego piekarnika. Ciasto należy piec przez 60 minut.
Wierzch ciasta powinien być złocisty, ale kolor może być różny w zależności od zabarwienia marchewki. Niektóre są jasne, inne są bardzo pomarańczowe. Dlatego warto włożyć wykałaczkę i sprawdzić, czy ciasto jest suche. To będzie oznaczać, że jest w środku upieczone.
babeczki marchewkowe bez cukru bezglutenowe ciasto marchewkowe bez cukru ciasteczka marchewkowe bez cukru ciasto marchewkowe bez cukru ciasto marchewkowe bez cukru i glutenu ciasto marchewkowe bez cukru i mąki ciasto marchewkowe bez cukru i mąki pszennej ciasto marchewkowe bez cukru i tłuszczu ciasto marchewkowe bez cukru przepis ciasto marchewkowe bez glutenu i cukru ciasto marchewkowe bez mąki i cukru ciasto marchewkowe bez mąki i cukru przepis ciasto marchewkowe bezglutenowe bez cukru ciasto marchewkowe dla cukrzyka bez cukru ciasto marchewkowe dla dzieci bez cukru ciasto marchewkowe fit bez cukru ciasto marchewkowe na mące gryczanej bez cukru ciasto marchewkowe z bananem bez cukru ciasto marchewkowe z mąki orkiszowej bez cukru ciasto marchewkowo bananowe bez cukru ciasto z marchewki bez cukru dietetyczne ciasto marchewkowe bez cukru marchewkowe bez cukru marchewkowe ciasto bez cukru marchewkowe muffiny bez cukru muffinki marchewkowe bez cukru muffiny marchewkowe bez cukru proste ciasto marchewkowe bez cukru przepis na ciasto marchewkowe bez cukru szybkie ciasto marchewkowe bez cukru tort marchewkowy bez cukru wegańskie ciasto marchewkowe bez cukru zdrowe ciasto marchewkowe bez cukru