Erytrytol – co to jest? Zamiennik cukru
Erytrytol (Erytrol), to jeden z najczęściej używanych zamienników cukru. Na szczęście jest jednym z tych, które są dla organizmu dobre i dają szereg korzyści.
W czasach, gdy coraz bardziej świadomie dbamy o zdrowie i dietę, warto dowiedzieć się, których słodzików używać, a których zdecydowanie unikać.
W tym artykule przeanalizujemy zdrowy zamiennik cukru – Erytrytol. Dowiesz się czym różni się od sacharozy (cukru białego), jaki ma wpływ na organizm i gdzie warto go stosować.
Co to jest Erytrytol?
Erytrytol (Erytrol), to jeden z najczęściej używanych zamienników cukru. Na szczęście jest jednym z tych, które są dla organizmu dobre i dają szereg korzyści.
W czasach, gdy coraz bardziej świadomie dbamy o zdrowie i dietę, warto dowiedzieć się, których słodzików używać, a których zdecydowanie unikać.
W tym artykule przeanalizujemy zdrowy zamiennik cukru – Erytrytol. Dowiesz się czym różni się od sacharozy (cukru białego), jaki ma wpływ na organizm i gdzie warto go stosować.
Erytrytol a cukier (sacharoza)
Są trzy główne różnice między erytrytolem, a cukrem białym:
1. Cukier biały posiada aż 20 razy więcej kilokalorii (kcal) niż erytrytol!
100 gram cukru posiada aż 400 kcal. Z kolei 100g erytrytolu to tylko 20 kcal! Jak widzisz jest to ogromna różnica. Dzięki temu możesz ograniczyć spożywanie karolii, nie rezygnując ze słodkości!
2. Cukier przyczynia się do rozwoju próchnicy zębów. Erytrytol nie wpływa negatywnie na stan jamy ustnej.
Pojawiają się wręcz badania, które sugerują, że erytrytol może wpływać korzystnie na stan zębów, hamując powstawanie płytki nazębnej. Jednak to jeszcze wymaga potwierdzenia.
3. Smak erytrytolu jest niemalże taki sam jak smak cukru. Jednak trzeba nauczyć się dobrze dawkować, by uzyskać odpowiednią słodkość. Jedna łyżka erytrytolu nie jest tak słodka jak jedna łyżka cukru.
Ponadto po zjedzeniu erytrytolu pojawia się lekki chłód na języku. Jest to dosyć specyficzny smak, ale nie jest bardzo intensywny. Warto spróbować i samodzielnie ocenić.
Do czego stosować Erytrytol?
Erytrytol to wszechstronny słodzik, który można stosować w wielu potrawach i napojach. Doskonale nadaje się do wypieków, takich jak ciasta, muffiny czy ciasteczka, dodając im słodki smak bez dodatku kalorii. Można go również stosować do słodzenia napojów, np. kawy, herbaty czy smoothie.
Erytrytol to prawdziwa rewolucja dla osób, które chcą ograniczyć spożycie cukru i kalorii, nie rezygnując z przyjemności słodkiego smaku.
Ksylitol czy erytrytol – co wybrać?
Zarówno ksylitol jak i erytrol, to zamienniki cukru, które są najczęściej stosowane. Czy któryś z nich jest lepszy?
Ksylitol jest bardziej kaloryczny. 100 gram tego zamiennika cukru dostarcza aż 240 kcal. Zaś 100g erytrytolu, to zaledwie 20g. Tak więc to 12 razy więcej niż posiada bohater tego artykułu – ertytrytol. Można powiedzieć, że pod tym kątem erytrol, to najzdrowszy zamiennik cukru.
Jednak jeśli chodzi o smak, to ksylitol jest zdecydowanie bardziej podobny do cukru.
Jak widzisz, są plusy i minusy każdego z nich. Natomiast oba są zdecydowanie mniej kaloryczne i zdrowsze, niż sacharoza – i tym przede wszystkim się kieruj!
Erytrytol – cena. Ile kosztuje erytrol?
1 kg erytrolu kosztuje między 11 zł, a 16 zł. Staje się on coraz bardziej popularny i ceny w 2023 roku zdecydowanie obniżyły się w stosunku do lat ubiegłych. Dzięki temu otrzymujesz zdrowy zamiennik cukru w przyzwoitej cenie.
cukier zamiennik erytrol erytrol a cukier erytrol a erytrytol erytrol co to erytrol co to jest erytrol czy ksylitol erytrytol erytrytol a cukier erytrytol cena erytrytol co to erytrytol co to jest erytrytol co to jest po polsku erytrytol czy ksylitol ksylitol a erytrytol ksylitol czy erytrol ksylitol czy erytrytol najzdrowszy zamiennik cukru zamiennik cukru zamienniki cukru