Ciasteczka owsiane bez cukru (i glutenu*) – przepis

Ciasteczka owsiane bez cukru (i glutenu*) – przepis

bezglutenowe ciastka owsiane bez cukru przepis bez mąki ciasteczka owsiane

Te ciastka owsiane są naprawdę genialne! Wytrzymują nawet 2 tygodnie, ale gdy są świeże, po prostu rozpływają się w ustach!

Zawierają mnóstwo zdrowych składników i są naprawdę proste w przygotowaniu. A dla osób, które nie przyjmują glutenu, ten przepis też będzie dobry – trzeba tylko zastosować się do wskazówek i wybrać odpowiednie zamienniki. Zaczynamy!

Pieczemy ciasteczka owsiane bez cukru!

Potrzebne składniki:

(przepis na około 15-20 ciasteczek)

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich* (bezglutenowe = ciasteczka bezglutenowe)
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki* (pszenna dla osób glutenowych, ryżowa/mieszkanka mąk dla osób bezglutenowych)
  • 2 łyżki miodu
  • 6 łyżek oleju kokosowego / masła / tłuszczu, który lubisz do pieczenia
  • 2 starte jabłka bez soku (ścierasz i odsączasz sok)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia*
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść żurawiny
  • 3 łyżki podprażonego sezamu
  • 1 łyżka wiórki kokosowe
  • 1 łyżka nasion chia (jeśli chcesz)

*Bezlutenowe ciasteczka wyjdą wtedy, jeśli zastosujesz bezglutenową mąkę oraz płatki owsiane, wolne od glutenu. Pamiętaj by sprawdzić czy w dodatkach – bakaliach itp. – również nie ma glutenu.

**Sprawdź, czy w dodawanych składnikach nie ma cukru. Wtedy to rzeczywiście będą ciasteczka owsiane bez cukru.

Jak przygotować masę na ciastka owsiane?

Ten przepis wręcz uderza swoją prostotą, bo… musisz po prostu wrzucić wszystkie składniki do miski i zmieszać je!

Pamiętaj o tym, by jabłka były odsączone, bo w innym wypadku ciastka owsiane bez cukru się rozwalą. Masa musi być klejąca, a nadmiar soku spowoduje, że będzie zbyt rzadka i płynna. Trochę soku i tak wypłynie podczas pieczenia.

Po przygotowaniu masy, wyłóż formę papierem do pieczenia. Rozmiar ciasteczek powinien mieć średnicę średniej wielkości kubka. Grubość nie powinna przekraczać 2cm, żeby ciastka były dobrze upieczone.

Piekarnik nagrzej na 200st. Bez termoobiegu – grzanie góra-dół. Po włożeniu, ciastka owsiane bez cukru powinny piec się 15 minut.

UWAGA! Może ci się wydawać, że ciastka są miękkie czyli nieupieczone. To mylne wrażenie! Ciasteczka owsiane będą delikatne i miękkie, a po ostygnięciu lekko stwardnieją. W drugim, trzecim dniu będą już twarde.

Jeśli przepieczesz je, by od razu po wyjęciu z piekarnika były twarde, to nie będą tak smaczne, jak powinny. Jest duża szansa, że się po prostu przypalą (z doświadczenia mogę to potwierdzić).

bezglutenowe ciastka owsiane bez cukru przepis bez mąki ciasteczka owsiane

Ciasteczka owsiane bez mąki i cukru oraz bez glutenu

Jeśli nie chcesz używać mąki ciasteczka owsiane też wyjdą. Wtedy będą bardziej wilgotne i mniej kruche. W opcji bez mąki, ciastka owsiane bez cukru pieką się 10 minut.

Piekarnik również nastaw na 200st. w opcji góra-dół.

Do dzieła! Gwarantuję Ci, że zapach będzie wyśmienity, gdy ciastka owsiane bez cukru zaczną się piec! To wszystko zasługa jabłek, które w połączeniu z resztą składników, stworzą niesamowity aromat! Powodzenia!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *